top of page

Γαστρεντερίτιδες/ Διάρροιες

Το Delictase βοηθάει στη διάσπαση και απορρόφηση της λακτόζης και ακολούθως στην διακοπή των "ωσμωτικών διαρροιών"!

 

Κατά τη διάρκεια γαστρεντερίτιδας (ιογενούς και βακτηριακής), διάρροιας και γενικότερα λοίμωξης του γαστρεντερικού, προκαλείται σταδιακή καταστροφή των εντερικών λαχνών και κατ’ επέκταση, μειωμένη ή μηδενική παραγωγή λακτάσης. Αυτό ονομάζεται “δευτεροπαθής δυσανεξία στη λακτόζη” και αποτελεί συνήθως μία παροδική κατάσταση καθώς η παραγωγή λακτάσης επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα σε διάστημα που κυμαίνεται από 2 εβδομάδες έως 2 μήνες.

Η δευτεροπαθής δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται λόγω καταστροφής των εντερικών λαχνών από τοξίνες που απελευθερώνονται στον οργανισμό (εικόνα1) κατά την περίοδο της φλεγμονώδους αντίδρασης.

1263-delictase-monocolor NEW-04.png
1263-delictase-monocolor NEW-13.png

Η καταστροφή των λαχνών στο λεπτό έντερο οδηγεί στη μηδενική παραγωγή λακτάσης και ακολούθως στην αδυναμία διάσπασης της λακτόζης (εικόνα 2). 

1263-delictase-monocolor NEW-05 - Copy.p

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνάει αδιάσπαστη η λακτόζη από το λεπτό στο παχύ έντερο  (εικόνα 3α). 

1263-delictase-monocolor NEW-03.png

Εκεί, λόγω της αδιάσπαστης λακτόζης, προσελκύεται νερό στον αυλό του εντέρου (εικόνα 3β) προκαλώντας τις λεγόμενες "ωσμωτικές διάρροιες".

1263-delictase-monocolor NEW-08.png

Το Delictase, παρέχοντας την απαραίτητη ποσότητα λακτάσης, βοηθάει στη διάσπαση και απορρόφηση της λακτόζης (εικόνα 4) και ακολούθως, στη διακοπή των "ωσμωτικών διαρροιών" !

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πρόσληψη λακτόζης στα παιδιά, και κυρίως στα βρέφη, είναι εξέχουσας σημασίας. Λαμβάνοντας υπόψη και τις κατευθυντήριες οδηγίες του ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition), θα πρέπει αφενός να μην διακόπτεται ο θηλασμός και, αφετέρου, να ενθαρρύνεται η πρόσληψη γαλακτοκομικών γενικότερα, ακόμη και σε οξεία γαστρεντερίτιδα.

bottom of page